Bandung ~ 1

~Salam~

Bandung…3-8 April lalu. Kali ke-2 aku ke sana dalam masa 2 tahun. Saja jalan-jalan makan angin dengan kawan-kawan seofis. Pegi Bandung ni lebih kurang macam pegi Sabah dan Sarawak je. Cuma yang beza cuaca kat Bandung ni nyaman sebab kedudukannya di tanah tinggi. Suhu siang around 22-26 C dan malam 16-20 C. Bestkan macam dok dalam aircon. Mana tak, jalan-jalan tengahari buta kat tengah bandar pun terasa tak berpeluh. Cuba kat KL atau JB, mau sekejap je dah berjurai-jurai air keluar dari badan.

Aku ke sana naik Air Asia. Book bulan Januari. Dekat 3 bulan seh tunggu sebab nak harga murah. Nasib la kalau ada clash sedara-mara buat keje kahwin atau kawan kawen. Hai-hai..bye-bye la. Dan dengan sebab itu lah tarikh yang dipilih diluar masa peak dan bukan cuti sekolah. Tujuannya, supaya tak bertembung dengan acara sebegini.

Masa aku book tu harga promosi RM186. Dulu 1st time pegi hage RM146. 2 tahun lagi tak tau lah berapa. Perjalanan KL-Bandung 2 jam je. Aku kalau boleh nak naik dari JB tapi cuma ada flight ke Jakarta je dan tambang pulak lagi mahal dari KL-Bandung. Padahal kalau ikut jarak JB-Jakarta lagi dekat cuma sejam perjalanan. Aku rasa itu Air Asia punya strategi daaa…atau orang Johor kurang pegi Bandung atau mungkin juga orang Bandung suka pegi KL dari JB..hmmm..mungkin la..

So, selain cuaca apa yang best kat sana? Menurut kata kawan aku Amir, Bandung terkenal dengan 4 F…iaitu Food(macam-macam makanan adaa..), Fashion(Branded dan murah), Female(cute and good lookin-tengok je) dan Fame Station(Hang out place). Begitulah kata Amir. Sekali pegi Bandung mesti nak pegi lagi. Untuk realese tension dan cari ketenangan Bandung lah tempat yang sesuai lagi murah. Kalau nak pegi Perth tak mampu la pulak. Gold Cost lagi la..

Selain 4F tu, Bandung juga terkenal dengan syurga beli-belah. Sebab itu kalau jalan-jalan kat bandar Bandung bersepah sana-sini Factory Outlet(FO). FO ni lah jual barang-barang branded seperti pakaian pada harga jauh lebih murah dari yang sewaktu dengannya. Bayangkan T-Shirt Nike kat Al-Ikhsan hage dalam RM100 keatas, kat Bandung kita boleh dapat hage bawah RM30. Bukanlah nak bangga dengan T-Shirt Nike tu, cuma bagi contoh je. Sambil makan angin sambil beli-belah, ya tak. Tu belum cete pegi Pasar Baru yang ala Pasar Payang kat Kuala Terengganu dan Bazar kat Kota Bahru. Kat situ kalau bawak emak, ayah, isteri, mau penuh bonet teksi…perghhh..murah gilerrr..

Oklah dah kol 2.32 pagi…nanti sambung…nak layan match UCL Liverpool lawan Chelsea….harap-harap menang..Final jumpa MU… :D

7 Comments »

  1. zool said

    Wah sampai Bandung ko ye..
    Aku setakat makan mi bandung ngan minum sirap bandung tu penahlah..
    Huhuhuhu

  2. donny said

    salam kenal
    saya donny dari bandung. jika perlu hotel murah di bandung pls kontak saya , ataupun perlu pekej tour
    pls visit http://www.bimextravel.com
    my yahoo massenger: donnynoviar@yahoo.com
    email : bimextravel@bdg.centrin.net.id
    saya guaranted harga lebih murah dibanding jika book direct ke hotel

  3. rido said

    Hi…perkenalkan name sy rido…sy student drpd bandung yg tengah sambung master kat UKM…untuk Tuan2 dan Puan2, abang/akak, adek, rakan2 yang nak cuti ke bandung…boleh email sy bile2 masa rido3782@yahoo.com…Saya menyediakan khidmat sewe kereta dan guide/driver …Kereta Honda CRV (utk max 4 org) dan honda Jazz (untuk 3 org). harga berpatutan yang penting aman dan selese. Guide/driver is so educated and friendly (my friend and local people). Pandai cakap Bahase Inggris juga. Die pun boleh bantu menawar barang dan ajak hang around the city. So, boleh jimat masa. Nanti kite pegi shopping ke tempat yg best2 n makan kat restaurant yg sedap2!! Macam rumah mode, heritage, pasar baru, OASIS, the man, Paris Pan Java Mall, Bandung Super Mall, Ci-walk, Kampung Daun, Sapu Lidi makan di sawah, the valley, Kartika Sari, Broniz Kukus Amanda, Tangkuban perahu, Puncak, Kebun Stawberry, and many more.Thanx

  4. lylynn said

    mesti best kan pergi dekat sini.Memang dah lama saya teringin nak pergi. Tapi masa belum mengizinkan…….:(

    • kumb@ng said

      inshaaAllah… satu hari nanti lylynn berpeluang ke sana… :)

  5. kaos bola said

    Its such as you learn my mind! You seem to grasp a lot about this, such as you wrote the e book in it or something. I think that you can do with a few p.c. to drive the message home a bit, however instead of that, this is excellent blog. A great read. I will certainly be back.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: