Surat mohon naik gaji

Salam semua..

Susulan dari pengumuman kenaikan gaji oleh kerajaan Malaysia baru-baru ini, Norman yang bekerja di syarikat swasta merasa tidak puas hati dengan gajinya sekarang dan dengan nekadnya telah menulis surat kepada majikannya untuk memohon kenaikan gaji.

Norman pun mengarang surat mohon naik gaji dengan mengambil kira situasi semasa yang berlaku sekarang ini. 

Surat Norman kepada Majikan..

Dear Bo$$,

A$ all of u$ have read from the new$paper, the Malay$ia economy ha$ come out of the rece$$ion. Recently, the government’$ ju$t announced that civil $ervant$ will get pay ri$e.

In thi$ life, we all need $omething mo$t de$perately. I think you $hould $how under$tanding for the need$ of u$, worker$ who have given $o much $upport including $weat and $ervice to your company.

I am $ure you will gue$$ what I mean and plea$e re$pond $oon.

Your$ $incerely,

Norman $olihin

Selang beberapa hari menunggu, Norman terima surat balasan dari majikannya yang berbunyi…

Dear NOrman

I kNOw you have been working very hard. NOwadays, NOthing much has changed. You must have NOticed that our company is NOt doing NOticeably well as yet.

NOw the newspapers are saying the world’s leading ecoNOmists are NOt sure if the United States may go into aNOther recession. After the NOvember NasiOnal elections things may turn bad.

I have NOthing more to add NOw. You kNOw what I mean.

Yours truly,

Manager

Rasa-rasalah si Norman dapat tak naik gaji? :D

Sekian. Jumpa lagi.

About these ads

12 Comments »

  1. dikmal said

    keh keh…lawok2…memang la..tak dpt la tuh.. suke lak tulis surat letak simbol $ ek..nk tulis assign nanti, tang huruf a, buat a besar = A… leh la dpt A kot nanti subjek tu..kes kes kes.. :D

  2. kumb@ng said

    contoh surat straight to the point… :D

  3. studiomuslim said

    Ish. tu memang straight sangat tu. haha. patut pakai simbol len.. baru bos dia tak sedor.

  4. shueqry said

    asmkm Kumbang, how r u? shueqry here :-)

    Bagi saya, Norman telah menyedarkan bosnya tentang hak asasi pekerja yang bos dia dah lupa dan memberitahu diri bosnya agar mem”profitkan” lagi bisnes kampeni diorang tu.. kena hargai pekerja juga, selain kenaikan gaji, maybe bley offer elaun lebih ke, bonus ke..

    Norman seorang yang bertindak positif, kerana dia berani menegur bosnya dan berani melakukan sesuatu yang dirasakannya betul. Tak ramai orang berani buat camni.

    Owh, very unique and interesting post :-)

    - shueqry -

  5. aku said

    hehehe.. ada silap sikit tu.. US ko tak ubah ke Malaysia… hihihi.. padan muke Norman, keje swasta…

    eh, aku pon keje swasta gak.. arghh!!

    hehehe..

  6. kumb@ng said

    studiomuslim…Norman ni memang jenis yg berterus-terang.. :D

    shueqry…thanks.saya baik2 saja.nice comment from u.
    yea!Norman ada hak tuntut apa yg dia nak dan majikan dia juga ada hak terima atau tolak berdasarkan pd kebimbangan dan situasi semasa.. :D

    ‘aku’…company Norman tu berbisnes ngan US..sbb tu lah….hehe :D

  7. hahahaha… lawak gile surat ni..
    sape punye idea la agaknya.. best2..

    keje swasta.. nk wat cmne kan? gaji gomen naik.. harga barang naik.. abes lingkup org keje swasta kene efek skali..

    anyway.. keje lah sendiri.. (cita2 aku tu)

    p/s: nnti nk mintak izin letak link ya?

  8. kumb@ng said

    irfan…entahlah sape yg tulis surat ni…Norman ngan manager Norman agaknya…hehe:D
    nak letak link?boleh…boleh…no hal.. :D

  9. aku said

    e-fun, bakpe keje sendiri, bukak bisnes la.. hehe

  10. aku la ros said

    leh tak guna surat ni utk bos aku:))..hahahah

  11. edo said

    gileee suratnya terlalu tajem dan nusuk….bisa bisa langsung dipecat.,..ada surat yang lebuih halu lagi gak??

    kumb@ng: ..straight to the point…bisa kan…hehe :D

  12. Idetrorce said

    very interesting, but I don’t agree with you
    Idetrorce

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: