Be aware of Hoax SMSes!!!

Dear Friends,

Celcom (Malaysia) Berhad would like to advise you to be cautious of unsolicited SMS and to ignore SMS hoaxes that promise rewards and cash prizes.

The following SMSes have been circulating nationwide and if you have received any of these SMSes, you are advised NOT to respond to it. Please note that these SMSes/messages are neither sent nor endorsed by Celcom.

  • TAHNIAH. Simcard Anda Meme-nangi hadiah Cek Tunai RM20.000 dari peraduan CELCOM. Sila hubungi Call Centre : 006285656242229. Terimakasih.
  •  TAHNIAH. Simcard Anda Meme-nangi hadiah Cek Tunai RM15000 Plus Bonus Reload Kredit RM250 dari peraduan CELCOM. Sila Call Centre : 006285215947000 Terimakasih.
  • TAHNIAH. Simcard Anda Meme-nangi hadiah Cek Tunai RM20000 Plus Bonus Reload Kredit RM250 dari Peraduan CELCOM. Sila hubungi: 006285656106237.
  • TAHNIAH. Simcard Anda Meme-nangi hadiah Cek Tunai RM20000 Plus Bonus Reload Kredit RM250 dari Peraduan CELCOM. Sila hubungi: 00628194176899 Terimakasih.
  • Pengumuman diri PETRONAS Mlys, TAHNIAH! Sim Card Anda tlh memenangi undian bertuah Cek tunai RM10.000 Sila hubungi: 006281519347178 Terima kasih.
  • TAHNIAH! Simcard anda telah memenangi hadiah cek tunai RM20,000. Plus reload kredit RM250 dari peraduan CELCOM. sila dail Call Center 00628565251247. terima kasih.

Celcom would also like to remind you to ignore any SMS/messages which promise rewards and cash. In addition, you should also be cautious of SMS/messages which are received from a local number and the sender is NOT from Celcom 12302 or Xpax.

SMS/messages that carry an international number (i.e. phone numbers starting with 00xxxxxxxxxxx) should also be ignored.

You can also contact Celcom’s Customer Service personnel to authenticate and report any suspicious messages received by dialling: 1111 from your Celcom mobile, 100 from a TM fixed line, or 1-300 111 000 from other mobile numbers.

Kindly disseminate the information to all your family and friends.

11 Comments »

  1. Ku Ina said

    hebat betui dunia la nie… mcm2 cara boleh buat duit & jd kaya.Yg bijak berjaya, yg kurang … terpedaya.

    kumb@ng: ada yang terpedaya sebab teringin jadi kaya tapi pilih jalan mudah…😕

  2. pakdi said

    sila fwd msg ini kepada 10 orang rakan anda, dan anda akan menerima kredit tambahan bernilai RM 100.

    hehe…

    kumb@ng: macam penah dapat je…😉

  3. Afyan said

    Nak minta pandangan orang yang kerja di celcom;

    Saya mendapat SMS yang lebih kurang berbunyi (saya dah delete, so tak ingat exactly)

    “Telekom Malaysia menjemput anda untuk hadir ke taklimat peluang perniagaan di bangunan telekom pada ……..”

    yang heran, di tulis Telekom Malaysia bukan TM (ini saya pasti). Saya telefon pada nombor yang diberi rujukan.

    Minta pandangan en kumbang.

    kumb@ng: hanya sms/message dari CELCOM 12302 boleh dipercayai…yang lain2 tu dianggap tidak rasmi. mungkin no en. afyan mereka hantar rambang atau dapat dari sumber2 yang tidak sah. en Afyan call no tu? so apa jadi?

  4. aku said

    00628565251247 ni no. indon kan?

    kumb@ng: ya betol! ni mesti pernah call…hehe😀

  5. abdfatah said

    fuyoooooooooooo… saya dapat 18 juta beb! lagi kaya den… hang bleh rm20 ribu? sikit aje tu… saya lagi terlebih banyaknya dapat. memang dapat ribu2 dan yang mengherankan sekalian alam adalah cikgu suraya yang hantar… eish eish eishhhh….

    kumb@ng: cikgu suraya virtual version…😀

  6. abdfatah said

    maka transferlah akan kerdit rm5 kepada beliau. dapat berapa? dapat potongan rm5 dan bukannya dapat ganjaran rm100.

    kalo tak percaya bleh suruh dia transfer kredit rm5 kepada kita dan dah tentu dia dapat rm100 tersebut… maunya nak transfer kpd kita…?

    kumb@ng: macam pernah tepon jek…hehe😀

  7. THE BEST OF HOAX said

    DASAR KALIAN ORG MALAYSIA BEGO SEMUA BODOH SEKALI …… KACIAN DEH LOOO

  8. THE BEST OF HOAX said

    MAKASIH ATAS PARTSIPASI DAN KEBODOHANNYA TELAH MNYUMBANGKAN DUID KE KAMI ..AKAN KAMI TERUSKAN KE BADAN TERORISME SEDUNIA

  9. kumb@ng said

    semoga ALLAH ampunkan dosa-dosa lo…😉

  10. Jonathan nair said

    Sir, Regarding the HOAX SMS, Just to report that I received similar messages on cash awards to be paid into my Bank Account from Petronas MLYS on 3rd of Dece 2007 at 8.42a.m. The name of the caller was Abdul Rahman Ali stating that he is located at the 3rd Floor Petronas, KLCC and his cell number is +6281513068044. Perhaps your goodself can investigate. Many thanks.

  11. JimJin said

    Terima kasih atas peringatan. Adik I pun dapat gak msg camne, tapi dah abang dia bijak…takde la terperangkap..heh.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: