Ahlan ya Ramadhan

Doa malaikat Jibril menjelang Ramadhan ” Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad saw, sebelum memasuki bulan Ramadhan jika dia tidak melakukan hal-hal yang berikut “ :

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya.

* Tidak berma’afan terlebih dahulu antara suami isteri.

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah saw pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdoa adalah Malaikat dan yang meng’amin’kan adalah Rasullullah saw dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu saya terlebih dahulu memohon maaf jika saya ada berbuat kesalahan, yang tidak sengaja mahu pun yang sengaja, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa ini dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaALLAH..

Selamat Berpuasa

Advertisements

7 Comments »

 1. aku said

  Selamat Berpuasa…

 2. kumb@ng said

  Selamat Berpuasa juga to Mr Aku… ๐Ÿ™‚

 3. abdfatah said

  yeaaa… selamat menyambut ramadhan dan moga dapat puasa dengan jayanya…

 4. kumb@ng said

  insyaALLAH… ๐Ÿ™‚

 5. alirfan said

  Sebenarnya hadis yang hebat disebarkan itu adalah hadis maudhu’ atau hadis palsu. (saya bukanlah seorang yang mahir dalam hadis, tapi mendapat info dari orang yang lebih berpengetahuan tentangnya.) Di bawah ini adalah hadis yang sebenarnya:

  ุซูู… ุฑูŽู‚ู‰ ุงู„ุซูŽุงู†ูŠุฉ ููŽู‚ุงู„ : ( ุขู…ููŠู†ูŽ ) ุซูู… ุฑูŽู‚ู‰ ุงู„ุซูŽุงู„ุซุฉ ููŽู‚ุงู„ : ( ุขู…ููŠู†ูŽ ) ูู‚ุงู„ูˆุง : ูŠุง ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุณูŽู…ุนู†ูŽุงูƒ ุชูŽู‚ูˆู„ู : ( ุขู…ูŠู†ูŽ ) ุซูŽู„ุงุซ ู…ูŽุฑุงุช ุŸ ู‚ุงู„ : ( ู„ูŽู…ุง ุฑูŽู‚ูŠุชู ุงู„ุฏู‘ูŽุฑุฌุฉูŽ ุงู„ุฃููˆู„ู‰ ุฌูŽุงุกูู†ูŠ ุฌูุจุฑูŠู„ู ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ููŽู‚ุงู„ : ุดูŽู‚ูŠ ุนูŽุจุฏูŒ ุฃูŽุฏุฑูƒูŽ ุฑู…ุถุงู†ูŽ ูุงู†ุณูŽู„ุฎูŽ ู…ูู†ู‡ู ูˆู„ูŽู… ูŠูุบููŽุฑ ู„ูŽู‡ ููŽู‚ู„ุชู : ุขู…ููŠู†ูŽ ุŒ ุซูู… ู‚ูŽุงู„ ุดูŽู‚ูŠ ุนูŽุจุฏูŒ ุฃูŽุฏุฑูƒ ูˆุงู„ุฏูŽูŠู‡ู ุฃูŽูˆ ุฃูŽุญุฏูŽู‡ูู…ุง ููŽู„ู… ูŠูุฏุฎูู„ุงู‡ู ุงู„ุฌู†ู‘ูŽุฉูŽ . ููŽู‚ู„ุชู : ุขู…ูŠู†ูŽ . ุซูู… ู‚ูŽุงู„ ุดูŽู‚ูŠ ุนูŽุจุฏูŒ ุฐููƒุฑุชูŽ ุนูู†ุฏู‡ู ูˆู„ูŽู… ูŠูุตู„ู ุนูŽู„ูŠูƒ . ููŽู‚ู„ุชู : ุขู…ูŠู†ูŽ )

  Nabi Shallallahu โ€˜alaihi wasallam naik ke atas mimbar kemudian berkata, โ€œAmin, amin, aminโ€.

  Para sahabat bertanya.โ€Kenapa engkau berkata amin, amin, amin, wahai Rasulullah?โ€ Nabi Shallallahu โ€˜alaihi wasallam bersabda:

  โ€œTelah datang malaikat Jibril dan ia berkata : โ€˜Celaka seseorang yang masuk bulan Ramadhan tetapi keluar dari bulan Ramadhan tidak diampuni dosanya oleh Allah dan katakanlah amin!โ€™, maka aku berkata : โ€˜Aminโ€™.

  Kemudian Jibril berkata lagi. โ€˜Celaka seseorang yang mendapatkan kedua orang tuanya atau salah seorang dari keduanya masih hidup tetapi itu tidak memasukkan dia ke syurga dan katakanlah amin!โ€™ maka kukatakan, โ€˜Aminโ€™ โ€œ.

  Kemudian Jibril berkata lagi.โ€™Hai Muhammad celaka seseorang yang jika disebut nama engkau namun dia tidak bershalawat kepadamu dan katakanlah amin!โ€™ maka kukatakan, โ€˜Aminโ€™.โ€

  ( hadis ini diriwayatkan oleh tirmidzi, ibn hibban, Ahmad, Ibn Khuzaymah, Al-Hakim & disetujui oleh Az-Zahabi, Abu Yu’la, At-Tabrani dalam Al-Kabir & al-Awsat, At-Tayalisi, Al-Bukhari dalam Adab Al-Mufrad, Ibn Al-Ja’d, )

  Diharap hadis yang sebetulnya tidak lagi disebarkan.

 6. alirfan said

  *RALAT:
  Diharap hadis yang sebetulnya *dapat* disebarkan.

 7. kumb@ng said

  yang baik datang dari ALLAH dan yg tidak baik dari kita sendiri….

  sama-samalah kita saling ingat dan mengingati….

  Salam Ramadhan buat Irfan… ๐Ÿ™‚

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: