Sambil-sambil sapu sawang kat blog ni

Salam..

Lihat tanda ‘+’ di tengah gambar ni dan anda akan dapati dot warna pink akan hilang perlahan-lahan. Sambil tu anda akan lihat dot warna hijau akan bergerak mengelilingi dot pink.

Sebelum tengok, tarik nafas…hembus perlahan-lahan dan lihat dan lihat dan lihat…

Tak nampak? ish..ish..ish…tak dapek kawe nak TOLONG sebab kawe bukan ALONG…

Cuba tengok betul-betul tepat tanda ‘+’ tu, kemudian tenung-tenung, renung-renung, jeling-jeling (jeling?) dan anda akan nikmati hasilnya.

Dah nampak dah? Fuh! lega…maknanya anda mempunya otak yang berfungsi dengan jayanya.

Samada anda percaya atau tidak sebenarnya tiada dot warna hijau dalam gambar. Yang ada cuma dot warna pink.

Mengikut teori orang yang mencipta gambar ini, otak anda yang menjadikan dot warna pink hilang dan bertukar menjadi hijau. Transfomasinya ialah dari mata pergi ke otak.

Katanya lagi (mungkin teori), kita selalunya tidak dapat lihat apa yang kita fikir untuk lihat. hmmm….

Pada sape yang tak nampak tu mungkin ada yang tak kena pada otak anda…baik pegi check..๐Ÿ˜€

Sekian.

21 Comments »

  1. Dik Mal said

    Teori lain?

    Kalau kita ubah fokus, memang la lain resultnya๐Ÿ™‚ Oleh itu , keep in focus, jangan ubah fokus anda ..

  2. kumb@ng said

    yang betol cik mal…tak prasan plak rupanya ada kena-mengena ngan motivasi…hehe

    cik mal nampak tak warna tu berubah?๐Ÿ˜€

  3. kenapa warna hijau? bukan warna lain?

  4. zool said

    Tak berapa fokus pun nampak juga dot hijau tu….

  5. abdfatah said

    sekali pandang je dah dapat tengok dot hijau tu berlari2 keliling dot pink. warna lain buleh jugak agaknya… nak try warna lain laa…

  6. kumb@ng said

    sebol -> kenapa hijau? sebab bukan kuning, biru, kelabu, cokelat….. hmmm…errrr…mungkin orang yang buat gambo ni suka kaler hijau….๐Ÿ˜€

    zool -> ya betol zool..tak berapa fokus pun bole nampak…kalau full fokus nampak kaler hijau aje… ๐Ÿ™‚

    abdfatah -> sekali pandang memang nmpak benda tu pusing2 tapi bila 2 kali pandang baru perasan kaler hijau dan kalau nak warna lain kena bayangkan kaler lain…kuning ke(kalau otak kuning la…hehe)…๐Ÿ˜‰

  7. ktom said

    hehehe nasib baik nampak……….

  8. ktom said

    ktom nak kaler kuning atau merah…tak jadi pun…hehehe ni mesti ada yg tak kena nih…

  9. kumb@ng said

    hehe…pink+kelabu=hijau๐Ÿ˜€ ye ke?

  10. Dik Mal said

    Memang ada kaitan dengan motivasi. Ini gambar. Saya pernah tengok satu video. Dan InsyaALLAH akan kongsikan di blog motivasi saya nanti…

    Focus in Action. Orang yang ada fokus yang sangat bagus, bila dia mual fokus, memang akan nampak pada benda itu saja, takkan nampak benda-benda lain.

    Nak cerita kang jadi panjang, jadi tunggu saya cerita kat blog Motivasi Kejayaan ya๐Ÿ™‚

  11. Dik Mal said

    Rasanya.. teori :

    ………kita selalunya tidak dapat lihat apa yang kita fikir untuk lihat…..

    kurang mal paham..

    tapi kalau teori sebegini : kita akan lihat apa yang kita bagitau otak kita untuk lihat… macam gambar ni, ita diberitahu dulu apa nak buat.. sebab itu kita nampak.. berbeza kalau kita tak di beri arahan langsung.. tapi tak tau la btul tak.. sebab semua orang baca arahan dulu.. so nak cuba kali kedua tak berkesan sebab dah ada memori simpan dalam otak.

    just my seposen

    p.s : ops saya cuba buat lgi eksperimen ni.. kalau tengok pada tandan +, memang nampak hijau… tapi kalau ikut warna pink, dan pusing… kita takkan nampak warna hijau sebab otak dah beritahu kalau tgok + bru nmpk hijau… tapi bila saya tambah arahan pada otak nak tengok warna hijau masa sy ikut warna pink bergerak.. saya nampak warna hijau sikit2..๐Ÿ™‚

    so kesimpulannya.. teori focus in action tu memang tepat….

  12. kumb@ng said

    mungkin teori tu sikit mengelirukan…๐Ÿ˜€

    sepatutnya cam ni…..kita selalunya DAPAT lihat apa yang kita FIKIR untuk lihatโ€ฆ.atau kita selalunya TIDAK DAPAT lihat apa yang kita TAK FIKIR untuk lihatโ€ฆ.hmmm…….bagi tafsiran sesetengah orang ada juga terselit motivasi disebalik gambar ini….๐Ÿ™‚

    dan mungkin juga ini cara penyilap mata membuat silap mata…๐Ÿ˜€

  13. Dik Mal said

    silap mata.. macam sebutnya.. for me its tersilap tengok.. bila kita fokus pada benda yang ahli silap mata suruh fokus, kita memang takkan nampak trik lain yang mereka buat.. sebab fokus pada apa yang dia mau…

    or … ahli silap mata tu dah hypnotized kita.. ahehehe๐Ÿ˜€

    just like what you say :

    kita selalunya DAPAT lihat apa yang kita FIKIR untuk lihatโ€ฆ.atau kita selalunya TIDAK DAPAT lihat apa yang kita TAK FIKIR untuk lihat

    ๐Ÿ˜€ selamat hari Ahad

  14. kumb@ng said

    macam-macam cara orang melihat…samada lihat dengan mata, hati atau otak.mana satu yang lebih tepat tafsirannya?๐Ÿ˜€

    selamat hari Ahad to cik mal juga…hehe๐Ÿ™‚

    p/s : esok dah nak g KL 2 minggu…bersawang lagi lah blog ni…๐Ÿ˜‰

  15. sikumbang

    bukankah dalam posting blog itu sendiri ada tulis memang tiada warna hijau.

    bila aku buka gambar tu layer by layer pun memang tiada hijau.

    ternyata hijau itu ilusi, tapi kenapa dia kelihatan hijau, tak kelihatan sebagai warna lain?

  16. kumb@ng said

    sebol..

    ya! betol memang takde warna hijau…..aku pun baru beberapa hari ni kaji gambo tu..๐Ÿ˜€

    persoalan tentang kenapa hijau aku sendiri takleh jawab…hehe…mungkin hasil gabungan err…warna kelabu dan pink? maka terhasilnya hijau? atau keje otak kita tafsirkan warna tu jadi hijau…hmmmm..๐Ÿ˜‰

  17. syahid_zul said

    gambar ni tipu la..ni gambar animasi mana2 la ko jumpe…
    kalo xfocus pun nampak jugak warna hijau tuh..ampesss..
    kene klepet…huhuhu

  18. kumb@ng said

    ko biar betol zul…ko jeling2 sikit kat gambo tu kira fokus la…cuma tak 100% fokus…sebab tu ko nampak color ijau…๐Ÿ˜‰

    fokus sikit nmpak color ijau tapi color pink still there….. cuba ko tenung betol2…baru nmpak hasil sebenar…๐Ÿ˜€

  19. abdfatah said

    biru campur kuning jadi hijau…. wuahahahahaa… hijau dan biru jadi kuning…

  20. abdfatah said

    lepas nih jadi digi lepas tu tukau jadi hotlink… lepas warna celcom pulak laaa…

  21. kumb@ng said

    kuning ek!? sensitif skang ni…hehe..๐Ÿ˜€

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: