Berapa sebenarnya harga Sukhoi Su-30MKM?

~salam~

Semasa di Langkawi sempat juga aku berbual-bual dengan kawan kepada kawan aku yang merupakan seorang pekerja di syarikat pembekal komponen jet pejuang Sukhoi. Syarikat tempat dia bekerja tu di anugerahkan kontrak hampir 1 billion sebagai pembekal komponen pengesan perang untuk jet Sukhoi.

Selain syarikat tempat dia bekerja ada beberapa syarikat lagi (3-4 syarikat) juga telah di anugerah sebagai pembekal komponen jet Sukhoi. Syarikat siapa dan empunya siapa tu aku tak tau. Memang untung wo sape dapat kontrak tu. Masakan tidak setiap syarikat paling kurang dapat kontrak 1 billion.

Model jet pejuang Sukhoi..

* Katalah 5 syarikat dapat kontrak dengan anggaran 1 billion.

* 1 billion x 5 syarikat = 5 billion

* Harga kerajaan beli 18 jet Sukhoi = 3.42 billion

* Harga 18 jet Sukhoi + komponen = 8.42 billion.

Anggaran di atas tidak termasuk komisyen untuk syarikat yang jalankan urusniaga beli jet Sukhoi.

Kini baru aku tau kerajaan beli jet Sukhoi sebenarnya ‘kosong’. RM3.42 billion yang dibayar kepada Russia + kontra menghantar angkasawan ke ISS rupanya tidak termasuk komponen-komponen seperti peralatan perang, alat pengesan dan beberapa komponen lagi yang aku tak berapa ingat semasa kawan tu sebut.

Katanya lagi aircon dalam kokpit jet pun ada syarikat lain dapat kontrak sebagai pembekal.

Hmmm….berapa sebenarnya harga jet Sukhoi ek?πŸ˜‰

Sempat gak aku snap gambar Dr Sheikh Muzaffar..hehe.. ada mengena tu ngan beli Sukhoi…πŸ˜‰

Sekian..

10 Comments »

  1. pakdi said

    barter pakai kelapa sawit gakπŸ˜‰

  2. Dr Azwan said

    Tak test drive ker sukhoi tu… takkan amik gambar jer..

  3. kumb@ng said

    pakdi ->ramai yg tak tau tu macam2 sistem urusniaga dorang guna..πŸ˜‰

    Dr Azwan ->hajat dihati memang nak test drive tapi lesen takde la pulak…heheπŸ˜€

  4. arsaili said

    salam..cuti tgk lima ker?

  5. kumb@ng said

    arsaili.. yup…πŸ˜€

  6. Irdzra said

    wahhh..Dr Sheikh Muzaffar..tak minat..hahaha..

    hurm..best Lima ?

  7. kumb@ng said

    Irdzra.. …hurm…Lima best? best jugakla….yang tak best hotel2, keta sewa kat langkawi ambil kesempatan naik hage…

  8. Irdzra said

    hurm..org zaman sekarang mmg suka amik kesempatan..ahaks !!πŸ˜›

  9. Ku ina said

    KOSONG ? mcm dacing la kot yer…..
    Langkawi memang mahal…segalanya mahal… g la bercuti luar negara …. SIAM… Krabi & Phuket… paling dekat Songkla..murah pantai pun cantik

  10. Truckster said

    tertarik dgn harga sebenar sukhoi…..sebenarnya banyak lg dgn kos2 sampingan tidak termasuk kontrak penyelenggaraan sehingga tamat tempoh perkhidmatan yg sememangnya memakan 2 kali ganda harga sebenar sesebuah jet

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: