MNP, bagaimana caranya?

Ni untuk pelanggan yang hendak bertukar ke Celcom sahaja. Ke lain tatau…

1. Pergi ke Cawangan Celcom, Blue Cube outlet atau kedai dealer terpilih. Terpulang nak pegi naik bas, komuter, Putra, kereta, motor atau basikal. Di sana nanti anda kena isi borang dan kemudian akan diberikan sim kad baru. Sabar ya, simpan sim kad itu. Jangan tukar dulu.

2. Sebelum tu, pastikan line yang di guna sekarang masih aktif, tiada bayaran tertunggak dan juga tidak terikat dengan kontrak(postpaid). Kalau prepaid pastikan nombor tu anda punya. Kalau nombor orang lain tak dapat bai… 

3. Selepas isi borang terpulang pada anda samada nak tunggu kat situ atau sambung kerja kat ofis atau balik rumah atau jalan-jalan kat KLCC. Kalau masa tu anda tengah jalan-jalan kat KLCC(ooo…ngular ya…), satu sms akan dihantar sebagai pemberitahuan status pengaktifan. Tempoh proses penukaran adalah 1-5 hari bekerja. Masa tu anda masih boleh menggunakan sim kad lama.

4. Kemudian, mungkin anda kat ofis atau dalam kereta. Anda akan menerima sms kedua menandakan pengaktifan telah berjaya dan pada masa itulah perlu menukar sim kad baru. Ingat ya, kalau tengah memandu jangan tukar. Bahaya beb.

Mudahkan. kalau berhajat jom lah tukar…🙂

11 Comments »

  1. zool said

    Promote nampak..
    He hehe

  2. abahfateh said

    promote jgn tak promote… ada komisyen tue..

  3. kumb@ng said

    zool…promote ada makna tuuu…😀

    abahfateh…komisyen takda…bonus ada…😀

  4. kuina said

    setia………. nanti celcom tak kasi projek dah

  5. kumb@ng said

    kuina…ni sebab projek lah setia…😉

  6. megat said

    kalau aku nak tukar, baik tukar dengan nombor nyer sekali. rasa janggal lak guna no yang tak stick dgn sesebuah telko huhu.

    ps: sesiapa blh dptkan no cantik celcom!?

  7. kumb@ng said

    megat…kalo kat jb kawe bole tolong-tolongkan…😀

  8. Ismail N said

    Salam kenal & Thanks for the info kumbang.
    Saya setuju dgn megat – kalau mahu tukar baik dgn nombor sekali. Memang janggal kalau pakai 016 tapi Celcom. Confuse pun ada.

  9. kumb@ng said

    Ismail N.. salam perkenalan.terima kasih sudi ziarah🙂 . kalau tanya saya pun tak setuju. tapi tujuan MNP ni nak bagi peluang kepada pelanggan yg mungkin dah muak dgn satu perkhidmatan ingin bertukar tanpa perlu menukar nombor. tujuannya dengan sebab no. tu orang dah kenal, no. cantek dan sebagainya..🙂

  10. Cik Mal said

    mcm best lak tuka celcom ek…tp tk byk contact number yg guna celcom

  11. kumb@ng said

    Cik Mal..memang beshh…mana mal tau mungkin contact2 tu byk dah switch ke celcom…no je still maintain..016,017,012🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: