Proton Exora

Lebih kurang gini lah MPV tu….

proton-mpv-2

proton-mpv1

Berminat? Apa lagi, tempah jangan tak tempah…🙂

p/s : untuk paparan gambar proton exora a.k.a mpv nasional sila ke http://www.paultan.org kat sini lebih detail. Terima kasih kerana ziarah blog saya.🙂

44 Comments »

  1. pakdi said

    aku terbaca di blog akubetul.com, seorang the KOP jugak, yang proton syaratkan jangan letak nama binatang dan bunga.

    tapi …

  2. zack said

    ginilah bang… depa jual kat aku 6 kupang 5 duit (RM0.65) pun aku takkan beli..KERETA NASIONAL yangnama namanya tak KEBANGSAAN…cuba fikirkan ..takdak nama MALAYSIA @ MELAYU ke nak bagi nama kpd produk kita sendiri.. Sekali aku nak bagi tau kalau jual 6 kupang 5 duit (RM0.65) sekali pun…65 kali tawaran pun…maaf akau tak kelapaq nak beli..ingat tu..tolong sampaikan kepada proton..

  3. kumb@ng said

    pakdi…aku ade terbace gak…tup-tup launching guna name tu… baik pakai nama ezora ke…eh! macam nama awek kawan sekolah dulu….😉

    zack…pada aku guna nama hadhari pun ok… islamik dan kebangsaan…😀

  4. eric said

    the car facelift is ok but the cc1.6 not enought to push the cars, and the suggection use 1.8 or 2.0cc. suppention how? i no know cann’t give comand. the prise must below rm70000.00, because this cars cann’t sell in malaysia.and resign do not copyright from other party.

  5. azrul said

    bila leh tgk exora yg dah betul2 complete….lame beno hambo nunggu nie….

  6. arivin said

    good job

  7. melG said

    1.6 is not enough? abih toyota avanza tu 1.3 selamba je bleh bwak…

  8. prodas said

    nak maklumat lanjut layari blog ini…byk cite psal exora…..

    http://prodas.wordpress.com/

  9. masprops78 said

    Exora…nama yang indah. Pastikan pihak proton berikan kualiti yg diharapkan kerana ramai pemilik Waja & Gen2 (termasuk isteri saya) bagaikan serik akibat “terkena” dgn kualiti pembelian 1st batch dua model tersebut. Bagi saya 1.6 Campro memadai utk menggerakkan model ini. Mengapa mesti kita mempertikaikan kekuatan enjin MPV nasional ini?? Sedangkan Avanza 1.3, HOnda 1.5, xde pula kita “melalak”. Lagipun, dgn harga yg cukup “murah” begitu, apa yg blh kita dpt di market Malaysia ni??

    Syabas Proton!! Walaupun saya pengguna krt Sweden & Farance, tp tetap menyimpan hasrat utk memiliki Proton Exora ini satu ketika nanti..insyaallah.

  10. Irfan said

    ambo pun nak setuh sikit pasal keta ni. puah dah dok tunggu depan TV dan surat kabar. Tapi ada yang baru siap tempat duduk, baru siap enjin nanti , macamanani kalau booking keta jepun kan kata tak suport keta buatan kita pulak.

  11. Al Jasmini said

    kalau petikai 1.6 tak kuat hampa beli keta kebai la nooo….

  12. myvi1 said

    tak yah nk dok petikai enjin la bro!yg pasti proton x kan ubah polisi HARGA MURAH PEMBELI MESTI NK MARAH.90% pembeli dh kena tak sampai setahun pakai mcm2 barang dah jahanam.sapa nk jawab??????????????

  13. proton mmg kete yg teruk byk yang dah terkena tak tau la tapi yang pasti kalau proton rasa kereta yang dia buat ok nape tak bersaing cara sihat dengan jenama kereta lain? kita ini rasa tertipu dgn situasi proton ni kerana dia la kereta import lain kena duti eksais yang mahal giler.

  14. anakmalaysia said

    ramai pertikaikan kenapa kereta malaysia mudah rosak…alah, sape suruh guna lasak2..kalau nak lasak, belilah 4 wheel drive. ni tak.. kalau balik kag, kereta kebangsaan yang paling banyak memotong..tak caye? peratila sendiri.. pastu nak salahkan kereta tak berkualiti..orang dah bagi murah dah kira baik..orang jepun yang kereta elok pun, sanggup halan kaki kalau jarak dekat.. orang kita? nak g kedai makan depan umah pun naik kereta..pklah sendiri..slacknya kereta ni satu je..saya setuju dengan pakdi, kenapa kereta ni tak guna perkataan malaysia?benda2 malaysia?

  15. sepul said

    keta buatan negara lain takdok la mudoh rusok sangat mcm keta malaysia nie.. hargo sapo kato muroh?? kabar gak sikit.. mano ado keto malaysia hok muroh.. ado tu meme ado, tapi kancil tahun 95 pahtu hok ” second hand”.. kereta negara luar tu kalu tempat dio brapo sen jah.. muroh dooh.. malaysia kena cukai brapo kalu keto import nak masuk.. memang la nak tolong negara tp kenapo rakyat hok menjadi mangsa.. kalu sek2 hok ado AP tu sedap sedap jah wak masuk keta import.. mungkin cukai tu ado tp brapo sen?? tolong la rakyat malaysia hok susoh2 nie.. kawe pon nak pakai keta malaysia jugok.. tp kalu hargo nok sama mahal ngan keta luar,,eemmm kawe sero baik pakai keta luar kot… sparepart pun muroh.. SPAREPART PROTON??? FUUYYYYOO MAHAL… PIKIR LAH SENDIRI.. BERKORBANLAH DEMI NEGARA TERCINTA.. BELI BARANG BUATAN MALAYSIA…

  16. jankmf said

    body exora boleh la…kira cun jgak….tp gua rasa enjin campro cps 1.6 tu x cukup power la, sbb pa?….kuasanya 125 hp ja…itu dalm kertas..nk tau kena test dulu la….tp kalo pakai enjin cps ni kat waja, neo & gen 2 baru ada rasa kepuasannya,,,,,,betul x ???…top speed pun kurang berbanding enjin waja lama (4g18), pick up ringan.

    setahu gua…servis campro mahalnya!!!!!!!!!spair part pun mahal, mcm2 lg…enjin berat la nk gerak….pkir pkir la sndiri…ni pengalaman gua N kwan2
    ……4g18 JAPAN

    • mat salle said

      aku pakai exora ok jer..servis pun tak mahal…enjin pun power dari avanza 1.5…aku dah race dah dgn avanza.kalah teruk avanza tuuu….ko ni pandai kutuk tpi ko tk pakai lagi…boleh balik la…top speed exo aku bleh sampai 180km/h(memang betul)dah test..mane ader kurang bro

  17. Raja Lawak said

    Zack, kalau hang x mahu beli cuba diam aje, tutup mulut jahat hang tu, x bangga keh, anak Malaysia boleh reka dan buat kereta Nasional. Jangan sombong, ingat akhirat sudahlah. fikirlah sendiri, asslm.

    • azman said

      kalau kualiti bagus boleh la aku bangga..mula2 je bangga pas 2 tiga tahun meragam nak bangga wat apa..setakat minor problem bangga x ilang lagi,ni baru 3 tahun da major problem…bangga ilang malu lak datang

  18. jenab said

    apa2 ajelah yang pentingnya cantik dan berkualiti, tapi aku dah beli Toyota Rush ok …… ccnya 1.5 aje

  19. ayu said

    salah sorang pembeli proton yang mmg teraniaya sgt2. sape kate sy bwk kete lasak2… sy bwk kete pegi n blk opes jer tau. gen2 sy rosak slps 2 minggu sy pakai. muka sy ne da mcm staff permanent kat proton servis bt 3 tu, asik2 rosak. enjin jer ok yg lain… haram!!! org x kene bleh la ckp mcm2. bile da kene baru melalak…. smpi sudahlah proton tahap tu. buatla pelbagai nama kete pun tp tetap sy xkan beli PROTON!!!

    • azman said

      ye…saya sokong…proton memang hampeh…bukan nak jatuhkan jenama malaysia..pengalaman guna saga blm 3 tahun dah cukup perit dah…mula2 kemarok sebab x terkena lagi,bila dah kena baru sedar kualiti memang hancus..,’.BLM’..brand lousy meragam..

  20. izzu said

    tak ble compete ngn wish la……. tension nyer!

  21. odie said

    serupa dgn honda jazz. bgz beli honda jazz alang2. honda tahan brapa tahun. mun proton accident truz hanco, da campro. compom cepat rosak. ne gaya malaysia bah paham2 jak lar..

  22. anakMelayu said

    Kalau tak sokong kata tak partiottisme!
    Tp bila sokong deme buat aniaye!
    Itulah masalah bila “Bisnes & Politik” disenyawa!
    Akhirnya rakyat jugak yg naya!
    Ahli koperat dan bapak politik kaya raye!
    Buat kerja tidak mengikut panduan NYA!

  23. nikmj said

    Harga dah bagus walaupun sepatutnya lebih rendah, tapi walaupun dah beli brand lain, rasanya tak rugila…. pengalaman guna saga, iswara kira dah cukuplah untuk Proton… masih banyak proton perlu berubah untuk dapat kepercayaan rakyat…terutama yg ada experience guna yg impot brand

  24. uyun said

    kalau rasa xboleh pakai proton gen2 pakai kerata kebal…ha..ha

  25. sam said

    teringin nak beli……..tapi interest keta m’sia tinggi la….
    harga keta+interest=???????….

  26. uyun said

    knp interest kete m’sia tinggi………

  27. Paulwtz said

    oh…. my god, this mpv is really beautiful. Malaysia should be proud of it… i can’t believe it make me falling for mpv vehicle, which i never dream of, because of its price…………

    Syabas PROTON

  28. Paulwtz said

    wahai…. pengguna proton yang lain, kita tidak boleh bandingkan keistimewaan proton dengan jenama lain… kalau rasa2x ada duit kenapa beli proton, sudah lah beli proton – gosip lagi pasal proton… you orang ni ada hati tak? tak pandai bersyukur!

  29. al-kuzi said

    kalau foreign mpv boleh jual dalam harga yang sama dgn exora.. just imagine.. berapa harga sebenar foreign mpv tu bawa masuk m’sia..

    for sure at least 30%-50% less cause duty import la.. sales margin lagi..which means that harga sebenar dia murah je..

    so.. kita semua kena sedar yang proton is our national car.. & suppose that proton patut jual dengan harga rakyat.. bukan dengan harga market yang melampau macam ni.. dah la bagi enjin kecik.. quality which we doesn’t know yet..

    saya tak nampak di mana perlunya kita berbangga dgn mpv buatan m’sia kalau gah pada nama.. tapi quality tak ada.. tak patut dengan harganya.. rakyat m’sia yang terinaya..

    lepas ni you all tengok.. proton jual mpv dia kat luar negara, harga gila punya murah dari jual kat m’sia ni..

    pikir-pikirkan lah orang2 atasan proton dan kepimpinan kerajaan masa kini..

  30. lan said

    aku dah test exora memang power kalau nak dibanding kan
    nga avanza 1.5 n innova 2.0 baru 3.6km meter dah cecah 130km/j
    memang best nak sambar satu lah m line punya

  31. aein said

    apa pndpt korang aku br nk bli kreta. yg mana ok antara vios atau ezora.nk buking dh ni cpt la jwb wahai yg ariff pasal keto

  32. kumb@ng said

    aien…vios adalah kereta dan ezora pulak MPV. fungsi tentu beza. vios boleh isi max 5 orang dan ezora 7-8 orang.

    minyak – vios jimat, ezora tak pasti.
    harga – rasanya lebih kurang.

    kalau aein ramai anak atau adik beradik ezora memang sesuai…. tapi kalau bujang….vois ok kot….😀

  33. zed said

    sudah lumrah alam, kalau barang sendiri sume tak bagus, sume tak kena. ibarat makan maggi la bro, kalau kat umah…60sen je, teh o 50sen je, tapi nak gak pi kat mamak… nah, maggi 1.80, teh o 1.50 secawan. dok melangok 3 jam. beli motortrader tengok mukasurat ‘performance atau prestige cars’ tapi aleh2 habis makan maggi+teh o balik dg satria je abih kuat… So, realistic la bro…rm75k hanya setahat ‘honda jazz’ 2nd hand je atau avanza 1.3. ape citer……

  34. eiman78 said

    tak perlulah nak memburukkan keta buatan kita sendiri. belum bawak dah kondem macam2. keta buatan luar negara tu bagus sgt ke? adat la kalau ada rosak sana dan sini. mungkin yg terkena tu kurang bernasib baik. dah nama pun kereta. sedangkan kapal terbang pun boleh terhempas. ingat keta jenama lain takdek yg rosak ke? sama jer. cuma tak diperbesar-besarkan jer. fikir-fikirkan lah.

  35. benciproton said

    proton memang tak berkualiti. pa 2 nak suruh sokong, mereka2 yang konon menyokong proton poyo.otak letak kat lutut.

  36. Pn Exora said

    Beli dah Exora.. engin so far so good. Bila start engin bunyi sodap je.. air-cond power giler.. sejuk sampai ke belakang (b-line je nih). Family pun puas ati.. tapi biasa lah kena kuar duit skit untuk touch-up skit bagi smart…

  37. Spectator said

    Dulu aku memang x suke keta Malaysia. X bagus la aku rasa keta Malaysia ni. Xde kualiti dan sebagainya.

    Tapi skang ni aku mula kaji betol2 adakah benar telahan yang bermain di benak kepala aku ni. Akhirnya aku rasa lebih baik beli Exora daripada Alza. Haritu aku pegi test drive Exora dan jugak Alza. Mula2 sampai kedai Alza tu aku try le Tanya brother promoter tu. “Ni medium line ke bang? ~ silap Tanya sket jer…die terus sound aku dengan ayat yang kurang ahjor…”ni Bukan proton ni bang, ni Alza..kitaorang xde medium ni..highline ke ape ke…pot pet pot pet…*%*%&^%()(*_*!!

    Bile tengok balik ek, Alza Enjin 1.5 dengan Kerb weight lebey kurang nearly 1200Kg. Lebar lebih kurang MyVi. Tempat duduk paling belakang sempit. 103 Horse Power. Tork pon kecik…so apa yang lebih? X boleh dikategorikan sebagai MPV pon…ia lebih menjurus kepada Wagon Car.!! Kualiti pon xde la gah sangat..biasejer…system pon biasa jer…Kalo duduk 7 org dengan keadaan yang sempit, pastu enjin plak kena gune lebih kuasa…so korang bayangkan brape lama sangat enjin lame Toyota tu boleh tahan..

    Pastu aku try Exora…first pegang stereng dah rasa lain…Steering tune by Lotus ni memang besh…dengan suspension Mcpearson kat depan. 125 Horse power dan tork yang cukup kuat untuk menggerakkan kereta yang beratnyer 1300kg kerb weight. Please aware with tork power ok!!..it is not same once you moving compared with static position. The biiger tork power, the faster the car can be drived!!. Tempat duduk kat belakang selesa untuk duduk 2 orang dewasa!!..Enjin 1.6 Campro CPS mempunyai graph prestasi enjin lebih kurang dengan Honda Civic VTEC

    Cume satu aje nak cakap pada yang anti proton..teruskanlah beli Mercedes, BMW, Porsche kegilaan anda itu kerana anda mampu!!! Kami hanya mampu beli Exora atupun Alza. Toyota Wish nearly RM125000, Grand Livina RM80000, Grandis RM169000, Odyssey RM190000, Stream RM159000, Chery RM86000, kami memang x mampu nak beli.

    Aku hanya mampu pakai B line exora RM57998 aje..itulah kereta Malaysia. So kepada sesape kata orang sokong keta nasional ni seperti berfikir gune kepala lutut…cube check diri sendiri…gune kepala urat putus kot…ade akal….tapi xreti nak kaji…

    • Observer said

      agreed with you mr.spectator!!.

      Then if we can look around us, since the new C.E.O overtaken Proton No1 hot seat from Tengku Tan Sri Mahaleel before, i have never hear much complaints for proton car (new generation) like gen2, persona, Saga BLM and also this well said Exora.

      Be practical my friend, even my cousin which using Honda Stream impressed with Exora Handling systems..as well as its suspension & shock absorber using McPearson…which well known as the best among the best at present day!!…

      Can you find new Grand Livina, Honda Stream & Odyssey , Prius , Caldina, Wish, Estima with price below 60K?.. sound ridiculous huh? I know how much they buy it from their origin country, but what will happened even 10K of malaysia ringgit flown away to their country? what will happened if 50000 malaysia people spend 50k every year to buy this said MPV? our economy will resume slow and this will cost our country growth..

      Support your country for the sake of its peoples…though it seems like you support political people. What they do wrong..they will definitely answers, bear and punished on it someday which is very2 near. Let justice be done upon them by Allah S.W.T

      Salam

    • Daniel said

      Proton Exora ni cantik…aku pun nak juga, ada plan nak beli bila dah berkeluarga. Aku dah pakai Saga BLM 2 tahun lebih…so far ada 3 masalah besar: IAFM rosak, Brek belakang jam & butang power window rosak. Kalau standard Proton, ni dah kurang kot? Tapi kalau standard Honda, ni dah produk reject hahaha!!

      Tapi satu je tak puas hati, kenapa harga proton kat negara luar lebih murah dari di Malaysia? Gen2 CPS kat Arab harga SR33,600.00 jer! Pesona SR36,100.00! Waja SR37,950.00! Sedangkan 1SR = 0.85RM…lagi murah?!

      Aku tak puas hati sebab apa rakyat kena derita tanggung negara? Duit keuntungan proton masuk poket siapa? Rakyat? Ke ahli politik kroni kroni? Sebab itu la aku sanggup dah boikot Proton…I rather buy Honda or Toyota or Nissan. Biar duit pi negara orang & negara sendiri bankrupt. Bila dah bankrupt rakyat akan susah. Bila rakyat susah, akan berlaku satu pemberontakan, tunjuk perasaan (mcm di Indonesia)…dan kita akan lihat satu perubahan, reformasi, kejatuhan kroni2…dan kemunculan kuasa baru dari golongan rakyat sendiri.

      Sometimes to fight fire, we need to play with fire.

  38. ingin mencari yang baru………..!

  39. Suria said

    Fikir dlu sblm membeli.sb yg byr kite.jadi ape org kata.itu hak dia.aku sambar gak satu exora b line.so far ok.make skit.fuh…cantik beb.jadk sape2 yg tk beli @tk minat nk beli…esy..diam2 je ye,

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: